Datum registrace: 10. 06. 2011
Liba Babina
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137178.80 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5713 h 35 min |
Stob skupiny
Liba Babina
Jak psát blog?Velikonoce v Neborech
30. 03. 2013
Obec Nebory pohltil Třinec a je to vesnice odkud pocházím. Moje maminka i babička byly vyhláčené kuchařky a u nás doma jsme byli všichni při těle. Maminka razila heslo: Kdo nejí, je nemocný.
Na Velikonoce maminka zapékala vařené uzené maso v chlebovém těstě. Kynuté těsto místo mléka zadělávala polévkou z vařeného uzeného masa. Říkali jsme tomu "muřini" do češtiny přeloženo černoši. Bylo to vynikající a samozřejmě nedietní.
Do kynutého těsta z bílé mouk opět zadělané polévkou z vaření uzeného masa zapékala vinnou klobásu a uzený bůček. Dělala malé rohlíčky, které pak krájela na kolečka. Neskutečná mňamka.
Sladkého beránka nikdy nepekla, na sladké moje mamka nebyla, říkala, že na to nemá ruku. Keramickou formu na beránka jsem našla na půdě a začala jsem kvůli dětem beránka péct.
Když k nám přišli "polyvocy", dostali muřiny, či jinou zapečenou dobrotu. Vajíčka jsem barvila v cibulové slupce a následně vyškrábavala různé ornamenty a většinou nám žádná nezůstala, jen ta, která zase přinesl brácha ze své polyvočské pouti.
Možná od té doby mám vajíčka na tvrdo ráda adokážu z nich různé pomazánky, i saláty . Přesně podle toho jak to popsala Tanein. Co dům dá, to tám přiměřeně přidám a pokud to vyloženě nepřesolím, je to jedlé.
Maminka nežije a já jsem si její recepty nezapamatovala, také nabylo jak. Mamka vše dělala od oka a vždy to bylo vynikající.
Hezké Velikonoce všem přeji. Jezte a pijte, co máte rádi, ale pamatujte na své zdraví anáš nový životní styl.
štamprle ´1km chůze
1 řízek vepřový, a bramborový salát = 30minut na rotopedu.
Sami se odměňte pohybem, podle vaši konzumace.
Mám vás všechny moc ráda,
Polyvocy - jsou kluci, kteří chodí pošmigrustu a polévají děvčata. Samozřejmě, že jim před tím nasekali pmlázkou, eventálně jalovcem. Ty jsem neměla ráda.
Na Velikonoce maminka zapékala vařené uzené maso v chlebovém těstě. Kynuté těsto místo mléka zadělávala polévkou z vařeného uzeného masa. Říkali jsme tomu "muřini" do češtiny přeloženo černoši. Bylo to vynikající a samozřejmě nedietní.
Do kynutého těsta z bílé mouk opět zadělané polévkou z vaření uzeného masa zapékala vinnou klobásu a uzený bůček. Dělala malé rohlíčky, které pak krájela na kolečka. Neskutečná mňamka.
Sladkého beránka nikdy nepekla, na sladké moje mamka nebyla, říkala, že na to nemá ruku. Keramickou formu na beránka jsem našla na půdě a začala jsem kvůli dětem beránka péct.
Když k nám přišli "polyvocy", dostali muřiny, či jinou zapečenou dobrotu. Vajíčka jsem barvila v cibulové slupce a následně vyškrábavala různé ornamenty a většinou nám žádná nezůstala, jen ta, která zase přinesl brácha ze své polyvočské pouti.
Možná od té doby mám vajíčka na tvrdo ráda adokážu z nich různé pomazánky, i saláty . Přesně podle toho jak to popsala Tanein. Co dům dá, to tám přiměřeně přidám a pokud to vyloženě nepřesolím, je to jedlé.
Maminka nežije a já jsem si její recepty nezapamatovala, také nabylo jak. Mamka vše dělala od oka a vždy to bylo vynikající.
Hezké Velikonoce všem přeji. Jezte a pijte, co máte rádi, ale pamatujte na své zdraví anáš nový životní styl.
štamprle ´1km chůze
1 řízek vepřový, a bramborový salát = 30minut na rotopedu.
Sami se odměňte pohybem, podle vaši konzumace.
Mám vás všechny moc ráda,
Polyvocy - jsou kluci, kteří chodí pošmigrustu a polévají děvčata. Samozřejmě, že jim před tím nasekali pmlázkou, eventálně jalovcem. Ty jsem neměla ráda.
Hodnocení (5 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
08. 04. 2013 20:05
petukla
Tak to musela být dobrota! Já su masožrout,na sladký mě neužije,takže bych si na buchtě plněné masem smlsla,dieta nedieta!!!!!
08. 04. 2013 19:06
Je pravda, že jsme velmi blízko polských hranic, já bych to brala jako slezské recepty.
30. 03. 2013 20:37
Libuško, také krásné Velikonoce a děkuji za hezký článek se vzpomínkou na maminku
30. 03. 2013 17:24
Hezké Velikonoce paní Libo. A děkuji za váš článek! Připoměl mi, odkud pochází moje rodina a že ji mám moc ráda....
30. 03. 2013 17:14
Milá Libuško, moc díky za krásné čtení o tom, jak to o Velikonocích u Vás probíhá,co pečete, co jíte,....a také ta rada o štamprlce je bezva - tu letos budu praktikovat:))) Krásné Velikonoce, hodně zdravíčka a vnoučátkům bohatou pomlázku:)
30. 03. 2013 17:13
Děkuji za přiblížení velikonočních tradic u vás v kraji. Je to hezké vzpomínání :-))
30. 03. 2013 17:11
Libuško, ty recepty zní naprosto skvostně. Přímo lákají k vyzkoušení. U nás se zase dělá uzenina opečená na cibulce, smícháná se slanou krupicovou kaší a syrovími vajíčky, zapečená v troubě na pekáči. Taky "silně žravé" . Když se dívám na tvůj návrh sebeocenění, měl bych tyhle velikonoce trávit na rotopedu asi tak 25 hodin denně. Měj se krásně a svátky si s rodino užij.
30. 03. 2013 17:10
Je zajímavé, že jak od Nového roku jím zdravě, nevyvolává ve mně tvůj blog Pavlovův reflex. Na Velikonoce budou u nás taky dobroty, ale zatím jsem snědla kousek bochánku jako součást snídaně k bílému jogurtu s jablkem. I když manžel prohlásil, že bochánek byl výborný a snědl by půlku na posezení. (Šizený nebyl, s mandlemi a rozinkami podle Sandtnerové.) Kéž by mi to vydrželo.
30. 03. 2013 16:54
tak jsem zjistila, že se u vás pekli taky plecovníky :-)))
u nás v Ostravě se tak říká zapečené bílé klobáse, kdysi se zapékala uzená plec .... proto plecovníky :-)
u nás v Ostravě se tak říká zapečené bílé klobáse, kdysi se zapékala uzená plec .... proto plecovníky :-)
Liba Babina
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?